Respectarea ciclurilor de somn
Importanta cunoasterii intime a ritmurilor si ciclurilor biologice apare evidenta în cazul somnului de exemplu. Se stie la ora actuala ca somnul este alcatuit din 3-5 cicluri care dureaza intre o ora si jumatate si doua ore. De la un ciclu trecem aproape pe nesimtite la un altul. Durata lor este propie fiecarui om.
1. Urmarirea si cunoasterea dupa care se desfasoara somnul, reprezinta o cheie foarte importanta in stapanirea si conducerea lui. Aceste cicluri sunt la fel de persoanle ca si amprentele digitale.
Cunoasterea exacta a duratei lor ne permite organizarea superioara a zilelor si noptilor noastre.In fiecare zi, la intervale regulate, resimtim o mica vibratie, ochii de inteapa, auzim mai greu, ne detasam spontan de ambianta si facem un efort pentru a ne reveni. Daca suntem constienti de aceste momente acuzam de obicei foamea sau oboseala, dar in realitate ele nu marcheaza decat trecea de la ciclu la altul. Intr-o zi linistita putem cronometra intervalul de timp care separa doua pulsatii de acest gen.Durata unui ciclu biologic este persoala; in general nu se schimba pe parcursul vietii si dureaza o ora si jumtatate pana la doua ore.
2. Somnul fulger
Studii americane efectuate asupra studentilor au dovedit deosebita eficacitate a practicarii somnului fulger. Putem trai mai multe zile, fara oboseala, dormimnd fulger timp de cateva momente.Acest somn fulger, care poate dura intre 10 secunde si cateva minute, este izvorul unor binefaceri extraordinare.
3. Putem sa ne culcam tarziu si sa ne trezim devreme pentru ca este important nu atat durata somnului, ci calitatea sa.
4.Sa ne trezim bine. Daca soneria ceasului nu ne gaseste in plina forma, acest fapt nu se datoreaza insuficientei somnului, ci mai curand faptului ca l-am intrerupt tocmai in mijlocul unui ciclu.Acesta reprezinta pentru organism o veritabila lovitura de ciomag in cap, fiindca obliga creierul sa treaca de la un ritm de 8 pulsatii pe secunda la peste 30. In ajun, seara, sa calculam mai curand ciclul biologic si sa hotaram terminarea somnului dupa sfarsitul celui de-al treilea sau a patrulea ciclu, mai precis cu unul sau doua minute inaintte de a se incheia respectivul ciclu.
5. Sa ne folosim cu adevarat somnul.
Pentru acesta este suficient sa ne fixam cu fermitate, dar fara incordare atentia asupra problemei care ne preocupa sau pe care o urmarim s-o rezovam, chiar inainte de a adormi, “predand-o” astfel cu deplina incredere spre rezolvare subconstientului nostru. Armonia launtrica, solutia sau inspiratia geniala dorita va aparea adesea in scurt timp, oricum direct proportional cu increderea noasta si cu intensitatea dinamizarii benefice, creatoare a subconstientului propriu.
Nu trebuie sa ajungem sa ne lasam torturati de acest schematism oarecum rigid, dar vom beneficia considerabil daca-i vom acorda importanta cuvenita. Somnul este la fel de important pentru fiinta noastra ca si hrana. S-a dovedit statistic ca 50% dintre oameni dorm prost sau au un somn superficial si neodihnitor, iar acesta nu dovedeste altceva decat ignorarea mecanismelor somnului.
fragmente – ” Din tainele alimentatie lacto-vegetariene ”
fotografii: tumblr