Proprietatile cristalului de ametist-Bijuterii cu ametist.

5705
img 6660 1

AMETISTUL, PIATRA PROTECTOARE A IUBIRII SI CREATIVITATII

Bijuteriile cu pietre semipretioase pe care le purtam sau pe care le daruim sunt adesea pline de povesti si legende. Unele semnificatii se pastreaza pana astazi, pentru ca oamenii au avut mereu nevoie să imbrace obiectele cu simboluri, sa le dea o nouă dimensiune. Astfel, unii dintre noi nu aleg doar o bijuterie, ci si simbolul pe care aceasta il poarta cu sine. Altii, insa, privesc bijuteriile doar ca pe un accesoriu, mai degraba feminin, al elegantei si al bunului-gust.

Indiferent de categoria în care te incadrezi, ametistul este una dintre pietrele semipretioase care, pe langa culoarea irezistibila, are si o poveste inedita. In acest articol vom vorbi despre proprietatile ametistului, semnificatiile sale, precum și legendele în care a fost menționat încă din Antichitate.

9882bc855139efb131e796a0bc123cfd

Legenda:

Legenda spune ca frumoasa fecioara, Amethysta, a refuzat atentia pe care i-o acorda Bachus, Zeul vinului, dorind sa ramana pura. La rugamintea ei, Diana, Zeita vanatorii, a Lunii si a nasterii, a transformat-o intr-un cristal de cuart. Bachus, impresionat de devotamentul fetei, a turnat vin peste cristal, dandu-i nuanta de violet.

O alta versiune a legendei spune ca Dionysos, insultat de un muritor a jurat ca a doua zi prima persoana care-i va iesi in cale, va fi sfasiata de tigri. Tanara si frumoasa fata, Amethystos, care era in drum spre altarul zeitei Artemis pentru a-i aduce ofranda, ii iese in cale. Pentru a o cruta de suferinta, Artemis o transforma intr-o statuie de cuart pur. Dionysos, cuprins de remuscari, toarna vin peste statuia de cuart, dandu-i culoarea specifica Ametistului.

Istorie:

Cuvantul „a-methystos” are la baza cuvantul grecesc „methy” si inseamna „vin”. Grecii erau de parere ca ametistul aduce dragoste si fericire, dar te protejeaza si impotriva oricarui tip de intoxicatie. Daca bei dintr-o cupa de ametist, nu doar intoxicarea, dar si betia poate fi prevenita. De asemenea, ametistul era purtat la vedere pentru protectia impotriva vrajitoriei, gandurilor negre, pastrarii la distanta a prietenilor falsi si ca talisman al calatorilor impotriva hotilor.

Oamenii au avut mereu nevoie să creadă într-o putere superioară, care să le dea încredere și să îi protejeze. Odată cu trecerea timpului, semnificațiile ametistului s-au schimbat. De pildă, în Evul Mediu în Europa soldații purtau asupra lor amulete din ametist cu scopul de a-i proteja, ajutându-i să rămână raționali în timpul luptei , rozariile erau alcatuite din ametiste pentru ca acesta avea puterea de a induce starea de meditatie si de a linisti spiritul. In Tibet, Ametistul este considerat o piatra sacra, fiind ades intalnit in construirea mataniilor.

Leonardo da Vinci considera ca Ametistul alunga gandurile rele si sporeste inteligenta oamenilor”. Regii franci din dinastia Merovingiana considerau ca Ametistul te apara de demoni si furturi. Nu intamplator, mormintele acestora contineau siraguri cu acest cristal.

Cel mai vechi ametist de forma unei amulete gravate datează din anul 100 înainte de Hristos și a fost găsit în mormântul unui rege grec din Micene. De altfel, pe teritoriul Greciei și al Asiei Mici au fost descoperite mai multe cupe de ametist din aceeași perioadă. În zilele noastre, ametistul este considerat piatra spiritualității și a liniștii interioare, dar și cea care îi ajută pe artiști în procesul de creație. Totodată, se spune că acesta stimulează inspirația și intuiția și ne ajută să vedem limpede lucrurile, fiind folosit și pentru meditație.

În prezent, ametistul este una dintre cele mai iubite pietre semiprețioase care se poartă cel mai des montat în bijuterii din argint: fie că este vorba despre brățări, cercei sau pandantive. Astfel de bijuterii sunt o alegere inspirată inclusiv pentru ținutele de zi cu zi când poți asorta ușor o pereche de cercei mici cu șurub din argint și ametist cu un inel spectaculos, de pildă, care se asortează cu orice ținută în nuanțe din aceeași paletă cromatică cu ametistul.

colier 8

Proprietati fizice si caracteristici:

Din punct de vedere geologic, ametistul, care se remarca prin culoarea sa spectaculoasa, sofisticata, este o varietate de cuart violet-albastrui. Nuantele sale insa pot varia destul de mult, unele pietre fiind aproape roz. O trasatura a culorii este distribuirea neuniforma, observându-se cu usurința si nuante mai inchise. Intensitatea culorii variaza în functie de zona geografica din care provine: de exemplu, cele mai multe varietati de ametist se regăsesc în Siberia, în India, dar și în Brazilia. Ametistul siberian are culoarea cea mai intensa. Pe de alta parte, cele din Franța au nuante mai pale, care amintesc de culoarea liliacului. In ceea ce priveste duritatea, ametistul are nivelul 7 pe scara Mohs, 10 indicand duritatea maxima. De asemenea, el este sticlos si semitransparent, ametistul perfect transparent fiind considerat de cea mai buna calitate, lucru care se reflecta si in pretul acestuia.

Dar atentie! De la 250 de grade in sus, cristalul tinde sa se deschida sau, dupa caz, sa se inchida la culoare. Bijuteriile care contin ametist nu trebuie purtate la plaja, solar sau locuri unde pot fi expuse la temperaturi ridicate sau doze mari de radiatii luminoase.

Ca în cazul oricarei pietre pretioase sau semipretioase, valoarea ametistul a fluctuat în timp, de-a lungul secolelor. De pilda, pana in secolul al XVIII-lea, era considerat o piatra pretioasa, alaturi de diamant, safir, rubin și smarald. In schimb, dupa ce a fost descoperit în cantitati mari in unele regiuni, precum Brazilia, valoarea sa a inceput sa scada treptat pana a ajuns sa fie evaluat ca piatra semiprețioasa si nu prețioasa, pretul sau astazi fiind estimat în functie de gramaj, culoare și claritate. Cel mai frumos, mai rar si în consecinta, cel mai pretios ametist provine astazi din Rusia și este cunoscut sub denumirea de „Deep Russian”.

Tipuri:

Culoarea, cea mai importanta proprietate, este criteriul dupa care ametistul se imparte in 3 categorii principale:

  • Ametistul Lavanda (violet) calmeaza chakrele 4 (a inimii) si 5 (a gatului) si aduce lumina si dragoste, energii cu o vibratie inalta. Acest tip de ametist face legatura intre inima si vorbire. Mesajul pe care il transmite este „spune-ti adevarul, cu dragoste”. Daca culoarea este mai deshisa spre capete (lila), acesta faciliteaza undele cerebrale beta;
  • Ametistul Chevron sau Marmorat, este un bun stimulent pentru chakra 6 (chakra celui de-al treilea ochi), stimuland sistemul imunitar, purifica aura si ajuta la gasirea unei solutii pozitive la orice problema. Acest ametist combina calitatile de fortificare a Cuartului cu cele de eliminare a stresului specifice Ametistului. Vindeca vederea la nivel interior si exterior. Mesajul transmis este „lumea exterioara este asemenea celei interioare. Daca interiorul tau este frumos, il vei proiecta in exterior”;
  • Ametistul Ananas stimuleaza imaginatia si vindeca miturile familiale si colective. Mesajul transmis este „Vindeca-ti ranile si ofera lumii iubire”;
  • Ametistul Lila, cu o nuanta pala, extras din zona Maramuresului, are o vibratie inalta si subtila, armonizatoare.
img 5751

Proprietati metafizice:

Din punct de vedere spiritual, ametistul amplifica capacitatile si deschiderea spirituala, intuitia si creeaza o „capsula de Lumina” in jurul aurei, ajutandu-te sa ramai cu mintea limpede atunci cand esti deschis spre o directie spirituala si informatii primite intuitiv.

Ametistul are rol protector impotriva gandurilor negative, atacurilor psihice, pericolelor, blestemelor, deceptiilor si tradarii. Daca ai momente in care te simti vulnerabil (te temi de tot felul de pericole, inclusiv de accidente), ia-ti ca partener de drum un ametist. Se spune ca ametistul, la fel ca si rubinul, isi schimba culoarea, averitizand astfel purtatorul asupra unui pericol.

Mai si stimuleaza capacitatile intelectuale si spirituale ale omului, calitatile psihice, curajul, deschiderea spirituala, sentimentul de multumire, intuitia, bunul simt, capacitatile extrasenzoriale, increderea de sine, respectul pentru propria persoana, farmecul personal, concentrarea, munca sustinuta, capacitatile spirituale.

Ametistul este foarte bun si pentru canalizarea energiilor, la renuntarea viciilor, la temperarea obsesiilor sau dependentelor (ametistul ajută dependentii de tutun, substante nesanatoase, de alcool, dacă este special programat pentru renuntarea la dependenta), la realizare profesionala, succes in cariera.

Acest cristal amplifica increderea si respectul pentru propria persoana, intareste sentimentul de multumire; amplifica si stimulareaza curajul, calitatile psihice, concentrarea, comunicarea; reduce furia, frica, nerabdarea, stresul, tristetea, anxietatea, depresia; aduce pace, rezistenta, pace interioara, calm, dragoste, prietenie;

Acest cuart special amplifica munca sustinuta, aportul de idei noi, tenacitatea, inspiratia, sprijina directia in momente de deruta, sprijina stabilitatea financiara.

Asocieri spirituale, zodiacale si calendaristice:

Ametistul este piatra asociata cu planetele Jupiter si Neptun si recomandata chakrelor 4 (a inimii), 5 (a gatului), 6 (Al treilea Ochi) si 7 (coroana).

Ametistul este piatra Arhanghelului Jeremiel, cel care raspunde rugaciunilor, care te ajuta sa schimbi ceea ce nu merge in viata ta si sa faci schimbarile potrivite si necesare.

Este cristalul potrivit zodiilor Fecioara, Sagetator, Capricorn, Varsator si Pesti, insa nu te limita la aceasta impartire. Daca simti o atractie fata de acest cristal, foloseste-l cu incredere. Ametistul rezoneaza in special cu cei nascuti sub influenta numerelor 3, 4 si 8 si cu cei care s-au nascut intr-o zi de miercuri.

Fie ca ai nevoie de vindecare spirituala, de pace, de bunastare la toate nivelele sau, pur si simplu, de o stare de bine, este recomandat sa se folosesca ametistul, „cristalul spiritualitatii” sau cristalul „bun la toate”, cum mai este numit. Din multe puncte de vedere, ametistul ma duce cu gandul la cristalul iubirii neconditionate, cuartul roz. Cele 2 pot fi purtate impreuna pentru ca se potrivesc, nu doar ca efecte terapeutice, ci si din punct de vedere coloristic.

3654e8271b5ad72f634f4558018968c1

Lasa mesajul tau aici