Lapis Lazuli – proprietăți și semnificații ale bijuteriilor cu lapis lazuli


O piatră semipretioasa preţuită încă din antichitate pentru culoarea sa de un albastru profund, celest, Lapis Lazuli este un simbol al adevărului şi înţelepciunii, onoarei şi nobleţii, spiritului şi viziunii, divinităţii şi puterii.
Numele acestei pietre provine din latinescul “lapis” (“piatră”) şi cuvântul persan “lazhuward,” cu semnificaţia de “albastru.” Nu întâmplător, a fost supranumită în Orient “piatra cerului.”
Având în compoziţie numeroase minerale, îndeosebi lazurit, sodalit, calcit şi pirită, are un albastru regal străbătut cu picăţele aurii datorită piritei. Pietrele de acest fel mai puţin valoroase sunt caracterizate un albastru deschis cu picăţele mai mult albe decât aurii, fiind numite câteodată Lapis Denim.

Lapis lazuli, proprietăți fizice și utilizări
Piatra lapis lazuli nu este un mineral, ci o combinație de minerale precum lazuritul și mici incluziuni de pirită (de culoarea aurului) – de aici și asocierea cu cerul plin de stele.
Deși a fost o piatră extrem de populară în Egiptul Antic, pe teritoriul Egiptului nu există zăcăminte de lapis lazuli. Cele mai apropiate și, de altfel, cele mai mari mine din lume au fost dintotdeauna cele din Afganistan, de unde se extrage lapisul de cea mai bună calitate.
Acest lucru demonstrează îndepărtatele legături comerciale ale vechilor egipteni, încă din vremuri predinastice (cca 5000-3300 î.Hr.).
Piatra lapis lazuli a fost ridicată la rang de cinste în arta bijuteriilor și a machiajului, cât și în artele frumoase, fiind utilizată în mai multe feluri.
Desigur, era prezentă în bijuterii și amulete sacre, dar a fost folosită și ca pudră, precum în celebrul machiaj al Cleopatrei, și colorant pentru veșmintele celor care își etalau astfel statutul de origine divină.
Însă lapis lazuli chiar a fost “piatra magică pentru egipteni, dat fiind că bijuteriile faraonilor, precum Tutankhamon, Ramses și Hatshepsut, prima femeie faraon din istorie, erau încărcate cu misticul lapis. În toate mormintele din Valea Regilor s-au găsit sute de amulete scarabeu din lapis lazuli, unele gravate cu hieroglife.
Lapis Lazuli: Proprietăţi şi capacităţi de vindecare
Se crede că Lapis Lazuli vindecă afecţiuni ale gâtului, laringelui şi corzilor vocale, ajută la regularizarea glandei endocrine şi a celei tiroidale, recăpătarea auzului şi este de un real folos în tratarea unor boli asociate cu nasul şi urechile. Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, reduce tensiunea sângelui şi previne insomnia, dă rezultate notabile în bolile de piele, probleme menstruale, crampe, lumbago, alinarea durerilor, în special ale capului, şi are un efect benefic asupra sistemului nervos.
Notă: Acest articol are un caracter pur informativ şi nu se substitue îndrumărilor medicale profesionale.
Din punct de vedere spiritual, sufletesc, este un cristal al adevărului, ce relevă autenticitatea interioară a oamenilor, stimulează conştientizarea sinelui şi acceptarea acestuia aşa cum este. Permite scoaterea la suprafaţă a impulsurilor emoţionale subconştiente, încurajează exprimarea personalităţii, fără complexe ori compromisuri.
Lapis e considerat piatra oratorilor, a scriitorilor și a strategilor, a psihologilor etc., care comunică, spun ce gândesc și transmit cunoaștere. Spre exemplu, judecătorii și preoții egipteni purtau la gât o piatră de lapis lazuli gravată cu cuvântul „adevăr”.
Lapis Lazuli – Potenţial energetic
Una din cele mai vechi pietre spirituale cunoscute de oameni, Lapis Lazuli era utilizat de vindecători, vraci şi preoţi pentru accederea la putere, înţelepciune şi stimularea viziunilor interioare, a capacităţilor paranormale. Sprijină, se zice, în superstiţii, călătoria spirituală interioară şi ajută la conectarea cu visele călăuzitoare ori relevante.
O piatră a potenţei, identifică atacurile psihice şi le blochează, ricoşând energia negativă către cel care a emis-o.
Albastrul închis al acestei geme înalţă respectul faţă de sine, ne ghidează către umanitate, onoare, caritate, sensibilitate faţă de necazurile altora şi bunăvoinţă în relaţiile cu alţii.

Lapis Lazuli în astrologie
Lapis Lazuli este piatră nativă a celor veniţi pe lume înainte de echinoxul de primăvară (19 februarie – 19 martie), într-o vreme dedicată noilor începuturi, credinţei şi încrederii în viaţă.
Este o gemă asociată cu planetele Neptun şi Venus, cu zodia Săgetătorului, cel de-al nouălea semn zodiacal.
Se spune că Lapis Lazuli este o piatră a viziunii, ce ne transmite informaţii în minte mai curând prin imagini decât prin cuvinte. Are darul de a ne conecta cu vieţile noastre anterioare din civilizaţii străvechi.
În vise, această piatră semnifică o dragoste loială, credincioasă.
Talismane, amulete şi bijuterii
Lapis Lazuli este un talisman folosit pentru câştigarea respectului altora, apărarea faţă de energiile negative, ne face să vedem partea plină a paharului existenţei, să întrezărim ce este mai bun în alţii, ne îndrumă să ne păstrăm modestia în relaţionarea cu cei din jurul nostru.

În superstiţii, se spune că structura cristalină a acestei pietre, caracterizată printr-o simetrie cubică, are abilitatea de a ne canaliza eforturile în scopul clădirii succeselor şi îmbunătăţirii vieţilor noastre. Pe de altă parte, un Lapis Lazuli de un albastru dechis este auspicios regăsirii păcii, liniştii interioare, prin deschiderea noastră către bucuriile cele mai simple, cele mai pure ale vieţii.
În timpuri de demult, miresele purtau în ziua nunţii Lapis Lazuli astfel încât căsnicia lor să stea sub semnul bunei înţelegeri, înţelepciunii şi armoniei. Se spune că un inel de acest fel, dăruit de o femeie soţului ei, o ferea de certuri aprige cu acesta. De asemeni, se credea că o bijuterie conţinând această gemă îi ferea pe copii de boli.
În Egipt şi Asiria, Lapis Lazuli era întrebuinţat pentru amulete sub forma unor diverse simboluri, scarabei, sigilii şi peceţi. În plus, era un simbol al adevărului (Ma), purtat de înalţii preoţi egipteni pe un lanţ din jurul gâtului.
Una din cele mai vechi menţionări ale acestei pietre apare în Cartea Morţilor egipteană, într-o ceremonie ce asigura protecţia faţă de rău şi trecerea în siguranţă a sufletelor morţilor spre lumea de apoi.
Namaste !