JADUL
Este in fond numele comun pentru doua Pietre diferite: Jadeita, cu duritatea 6-7, scoasa la suprafata in Birmania, China, Mexic, si Nefritul, o varietate de amfibolit, din S.U.A., Scotia, Canada, Alpi,etc. Jadeita are culoarea verde, dar apare si in alte culori, cum ar fi varitatea portocalie. Conform cunoscatorilor, culoarea cea mai frumoasa este a Jadeitei, ”verde de Paris”, asemanatoare cu cea a Smaraldului, numit si ”Imperial de Jade”, deoarece ultimul imparat chinez avea o colectie de sute de mii de asemenea Pietre.
In cazul Nefritului, varietatea cromatica cea mai valoroasa este cea cu nuanta seului, dar pot exista si nuante de cenusiu inchis, galben si negru. Toate jadurile pot aparea si usor patate, avand un aspect marmorat.
Conform chinezilor, Jadul personifica cele cinci trasaturi morale principale: compasiunea, modestia, curajul, adevarul si intelepciunea. Meditatia cu Jadul dezvolta tocmai aceste capacitati. Netezimea, suprafata sa catifelata reflecta bunavointa; luciul si stralucirea sa, actiunea morala .Faptul ca poate trece din mana in mana fara sa se murdareasca sugereaza strarea sa morala, iar faptul ca la lovire emite un sunet melodios sugereaza muzica.
Capacitatea Jadului este de a concretiza esenta unei probleme si de a aduce linistirea in privinta sa. Prin suprafata sa catifelata, linisteste persoana care il tine in mana si contempla culoarea sa verde. De asemenea, culoarea verde influneteaza sentimentele, purificandu-le. Nuantele cromatice de tip lavanda aduc calmarea problemelor mentale, iar Jadul rosu trezeste pornirile, clarifica si limpezeste cauzele, ducand la rezolvarea problemelor. De asemenea, Jadul ajuta omul sa-si adune energia, forta din trairile anterioare.
Elixirul de Jad se foloseste in cazurile de suferinte cardiace, renale, hepatice si de splina, precum si pentru purificarea sangelui. Ajuta, de asemenea, in proiectiile astrale.
In China, in anul 1176, a aparut ”Cartea antica ilustrata a Jadului”, care ,pe parcursul a 700 de volume, catalogheaza bucatile colectiei aflate in posesia primului imparat din dinastia Sang de Sud. Piesa cea mai remarcabila a acestei colectii era o tabla cu inaltimea de peste 60 cm, confectionata dintr-o singura bucata de Jad alb, perfect pur, cu marginile splendid sculptate. Pe aceasta margine era reprezentat sfantul budhist Samantabhara, sezand pe un dragon, tinand un pocal in mana stanga, iar in dreapta o tava pentru adunarea pomenilor, fiind inconjurat de stanci invelite in ceata. Conform legendei, tabla a fost scoasa la lumina in anul 1068 de un torent, dintr-o pestera sfanta.
fragment: CRISTALOTERAPIA de Dan Seracu
poze: Pinterest