De ce sa porti otel inoxidabil ?

Cercei aur minimalisti cu triunghi 2
99cc3a59 8e0a 4f9d 9a89 9ffc82e158a2

Otelul inoxidabil este un metal extrem de rezistent la coroziune datorita continutului scazut de carbon din compozitie. Astfel, bijuteriile realizate din otel inoxidabil 316 L, sunt rezistente la coroziune, sunt durabile si nu provoaca alergii. Bijuteriile din otel inoxidabil isi pastreaza aspectul indiferent de gradul de uzura. De o astfel de bijuterie te vei putea bucura ani intregi fara sa-ti faci griji ca s-ar putea oxida sau deteriora in vreun fel.

Acest metal a devenit in ultimii ani extrem de popular in randul iubitoarelor de bijuterii. Traiectoria ascendenta a otelului inoxidabil in industria bijuteriilor se datoreaza mai multor aspecte benefice pe care doamnele au inceput sa le descopere si sa-si creeze propriul stil, diferit zilnic, datorita varietatii si preturilor scazute ale acestor accesorii.

Obiectele realizate din inox își păstrează aspectul indiferent de gradul de uzură. După câteva zeci de ani își pierde din strălucire, dar cu o investiție minoră își poate recăpăta chiar și atunci strălucirea din prima zi.

Utilizarea inoxului este foarte răspândită mai ales în categoria materialelor tehnice, auto dar este folosit pe o gama largă și pentru fabricarea articolelor de menaj. In acest articol exploram minunatele si variatele abilitati ale acestui metal “miraculos”.

img 7560

Proprietatile otelului inoxidabil:

Rezistenţa la coroziune a inox-ului provine de la formarea la suprafaţă a unui film subţire protector. Acesta e format din oxizi care conţin crom şi se formează în mod spontan în prezenţa
oxigenului. Chiar dacă este deteriorat, fizic sau chimic, acest film protector are proprietatea de a se
reface deîndată ce cauza care a generat deteriorarea este îndepărtată şi suprafaţa e din nou expusă la acţiunea oxigenului din aer sau apă .

În plus faţă de rezistenţa la coroziune şi inerţie chimică, oţelul inoxidabil are multe alte proprietăţi
care îl fac ideal pentru utilizarea în echipamentele din industria alimentară.

Este uşor să fie prelucrat astfel încât să prezinte suprafeţe netede, cu rugozitate scăzută. Duritatea sa îi permite să menţină în timp această netezime a suprafeţei. Netezimea suprafeţei este extrem de importantă pentru că este foarte bine demonstrat faptul că aderenţa alimentelor la suprafaţă (lucru nedorit în industria alimentară) creşte cu creşterea rugozităţii. Avînd posibilitatea de a prelucra suprafaţa inox-ului până la netezimi extrem de bune, aceasta va rămâne curată, nu va fi încărcată cu straturi aderente de alimente care să se acumuleze în anumite zone ale echipamentului de prelucrare şi care să aducă un risc crescut privind igiena.

Oţelul inoxidabil este rezistent în condiţiile de temperaturi extrem de variate care se utilizează
în industria alimentară. Nu este alterat de încălziri, fierberi, coaceri, răciri, congelări. Foarte
important e faptul că proprietăţile fizice ale inox-ului îi conferă o prelucrabilitate bună. În funcţie
de compoziţie, inox-ul se prelucrează bine prin deformare, aşchiere, se sudează bine, lucru care face ca echipamentele din industria alimentară să poată fi realizate într-un mode econom şi cu o
funcţionalitate excelentă. Există garanţia, dată de material, că acestea vor rezista la impact,
oboseală, uzură, abraziune şi coroziune.

img 7843

Intretinerea:

Ca orice alta bijuterie, oala sau ustensila intretinerea si curatarea obiectelor din otel inoxidabil nu trebuie neglijata, rezistenta la rugina nu inseamna ca nu va ruginii daca metalul nu este curatat dupa purtarea sau folosinta lui. Neglijarea bijuteriilor va aduce mereu la degradarea si scurtarea vietii de folosinta.

Toate calitatile si finisajele de suprafata pentru otelurile inoxidabile se pot, în fapt pata, decolora sau acoperi cu un strat aderent de murdarie în timpul utilizarii normale. Pentru a obtine rezistenta maxima la coroziune pe suprafata de otel inoxidabil acestea trebuie sa fie pastrate curate.

Este de sugerat o forma de curatare de rutina, necesara pentru a pastra aspectul si integritatea suprafetei.

Bijuteriile confectionate din otel inoxidabil se pot curata foarte simplu cu ajutorul unei solutii din apa calda, detergent de vase sau bicarbonat de sodiu dizolvat, care se trasforma intr-o pasta. Se lasa la inmuiat 5 minute in aceasta solutie, dupa care se foloseste o periuta de dinti pentru indepartarea murdariei si ulterior se clatesc cu apa curata. Se lasa la uscat pe un prosop curat, dupa care se sterg cu o carpa moale din bumbac sau microfibra.

De asemenea, bijuteriile din otel se pot curata cu putina pasta de dinti. Aceasta va lasa bijuteria curata, ca noua.

Insa, daca accesoriul este realizat din otel inoxidabil placat cu ioni de aur roz, galben sau ruteniu, atunci va trebui sa ii acorzi o atentie speciala/ Astfel vei proteja acel strat ce ii ofera metalului culoarea aurie, roze sau antracit. Tot ce va trebui sa faci este sa eviti contactul bijuteriei cu apa sau produsele cosmetice.

Cu conditia ca tipul(calitatea) materialului, si finisarea de suprafata sa fie corect selectate functie de conditiile de mediu, procedeele de fabricatie si instalare au fost corecte si ca programele de curatare sunt efectuate în mod regulat, va fi atinsa o performanta buna si o durata de functionare mai lunga. Frecventa si costul operatiunilor de curatenie pentru otelul inoxidabil este mai mica decât pentru multe alte materiale si acest lucru adesea cântareste in luarea deciziei de accepta costuri mai mari de achizitie.

baeb4002 1c2a 472c 9353 79c29c500009


Lasa mesajul tau aici