Arhitectura magica a cristalelor

 

 

                    Platon a spus-o doar in doua cuvinte:”Dumnezeu geometrizeaza”
E de ajuns sa aruncam o privire in jurul nostru ca sa ne dam seama de acest lucru.
E posibil insa ca dovada cea mai palpabila a geometrizarii cosmosului sa fie cristalele.
O geometrizare care naste adevarate minunatii.
Prin definitie un cristal este un poliedru regulat, cu suprafete naturale plane, uneori atat de perfecte, incant ai putea spune ca au fost realizate de un slefuitor de diamante. Se poate ca tocmai acesta perfectiune sa ii confere frumusete fascinanta. Mineralele se pot forma independet de orice schema geometrica, caz in care sunt definite drept amorfe.
Dar majoritatea mineralelor sunt cristalizate, deoarece in structura lor interna atomii se grupeaza intr-o forma regulata, intr-o retea de poliedri naturali, a caror configuratie le determina forma si proprietatile.
     SISTEME DE CRISTALIZARE 
Toate cristalele cunoscute se pot clasifica in sapte grupuri sau sisteme de baza, iar fiecare corespunde unui tip de poliedru. Forma fiecarui sistem este determinata de dispunerea atomilor.

ORTOROMBIC

 

Baritina, hemimorfitul sau enstatitul aparţin sistemului de cristalizare ortorombic. Sistemul se caracterizează prin trei axe duble de simtrie, iar formele cristalelor sunt adesea plate si tabulare.

 

ex: topaz, olivina

 

MONOCLINIC

 

Este un sistem de cristalizare foarte des întâlnit, multe minerale, printre care şi mica si gipsul, formează cristale monoclinice. Formele cristalelor sunt plate, tabulare sau reprezinta prisme subtiri. Sistemul are o axa dubla de simetrie.
ex:malahit,amazonit,jadeit

TRICLINIC

 

Este unul dintre cele mai rare sisteme de cristalizare. Cristalele au o axa de simetrie foarte redusa, fără axă cristalografică. Exemple: feldspatul, plagioclazul si axinitul.

 

 

ex:turcoaza,rodonitul,labradorul

TETRAGONAL

 

Mineralele zircon si idocraz formează cristale în acest sistem. Cristalele au adesea înalţimea mai mare decat lăţimea., fiind asemanatoare unei cutii de chibrituri (paralelipiped aplatizat). Cristalul este definit de o axa cristalografică cvadruplă.

 

 

ex:zirconul,casiteritul

 

HEXAGONAL;

TRIGONAL

 

 

Aceste sisteme de cristalizare apar de obicei grupate, simetria lor fiind foarte similară. Sistemul hexagonal are o axa sextuplă, iar trigonalul, o singură axa triplă. Ambele sisteme conţin frecvent prisme şi piramide cu şase fete. Turmalinacuarţul si calcitul sunt grupate în sistemul trigonal. Apatitul si berilul cristalizeaza in sistemul hexagonal.

 

 
Structura interna a Mineralelor 
Toate cristalele sunt simetrice, in asa fel incat unui unghi ii corespunde in partea opusa un alt unghi identic, iar unei fete ii corespunde o alta fata opusa, tot identica. In orice caz, cu greu se poate descoperi in natura un cristal ideal, absolut regulat in ceea ce priveste forma sa exterioara, deoarece de-a lungul cresterii sale, conditiile naturale nu sunt intotdeauna aceleasi, astfel ca geometria cristalului nu poate fi perfecta. In realitate, imperfectiunile pe care le poate prezenta un cristal sunt considerate perturbari ale situatiei ideale omogene.
text/imagini: Deagostini /tumblr

Lasa mesajul tau aici